leren duik click groot

 

FILEMON GAAT DUIKEN

Een prachtige duik moest het worden. Filemon keek trots naar zijn nieuw duikbrevet. Het had hem een pak geld gekost en twee uur oefenen in het zwembad. Nooit had hij gedacht dat het zo simpel kon zijn om diepzeeduiker te worden.

Na veel gezwoeg, stak hij eindelijk in zijn duikuitrusting. De Rode Zee zou haar geheimen binnen enkele ogenblikken prijsgeven. Hij verwachtte een spannende belevenis, want voor zo veel geld... Filemon wist het toen nog niet, maar hij zou zeker waar voor zijn geld krijgen.

"Spring maar overboord en wacht beneden aan het anker op de rest". Moedig sprong hij overboord.

Ze hadden hem verteld dat hij een loodgordel moest dragen met 15 kg lood omdat hij anders niet onder zou geraken. Het lood had meteen zijn effect. In volle verwachting begon Filemon te zakken, in het begin langzaam maar al gauw sneller en sneller.

Op een diepte van 4 m voelde hij in zijn oren een stekende pijn die plots bij 6 m diepte heel hevig werd. Daarna voelde hij niets meer. Er zat wel wat vocht in zijn oren, maar wie zou er nu denken aan een inwendige bloeding. (ze waren vergeten uit te leggen hoe het verschijnsel druk in vloeistoffen je oren om zeep kan helpen).

Ondertussen ging het al lekker snel. Het anker dat op een koraalhoofd vast hing was hij al voorbij geschoten. Iemand had een reusachtige hand naar hem uitgestoken maar hij greep er naast, niet wetende dat voorwerpen dichterbij lijken onder water (licht onder water) .

Ze hadden hem wel uitgelegd dat je niet te diep mag gaan. Waarom, dat hadden ze er niet bijverteld. Waarom werden zijn oogbollen uit hun kassen getrokken? Over duikbrilsqueeze (druk in vloeistoffen) hadden ze het nooit gehad.

Beneden gekomen keek hij naar zijn dieptemeter. Eindelijk een rustig moment om eens naar de duiktabellen te kijken. Op zijn dieptemeter stond 300 feet te lezen, maar hoeveel meter is dat nu? Enige uitleg over eenheden was welkom geweest. Geen tabellen dan maar.

Er dreef wat blauw vocht in zijn bril. "Waarschijnlijk wat snot", dacht Filemon. Dat bloed beneden wel eens blauw kon lijken was hem ook niet duidelijk gemaakt (absorptie).

Groot was zijn verbazing bij het zien van 2 roze olifanten. Overmoedig trachtte hij ze te lijf te gaan. Na 2 minuten vechten kwam hij tot de vaststelling dat het om 2 plantjes ging. Een zwaar geval van dronkenschap der diepte. De wet van Henry even doornemen was handig geweest.

Zijn luchtmeter was nu snel aan het zakken. Dat hij nu 220 barl lucht per minuut aan het verbruiken was, besefte hij niet (wet van Boyle-Mariotte). Wat wil de eenheid BARL eigenlijk zeggen?

"Wanneer je niet boven geraakt, dan hoef je enkel je vest op te blazen." Deze duidelijke richtlijn was hem niet ontgaan. Meteen begon hij zijn vest vol te blazen. Spoedig begon het overdrukventiel zijn werk te doen. Hij legde zijn lood af en na hevig palmen, begon hij eindelijk te stijgen.

Ook nu ging het sneller en sneller. Zijn jacket stond op springen (Boyle-Mariotte). Zijn longen voelden een beetje pijnlijk aan, vooral dan na het blokkeren van de stemspleet. Hij voelde duidelijk iets in zich scheuren (longvlies). Waarom was dat uitademen tijdens het opstijgen nu weer zo belangrijk?...

Filemon was één van die mensen die het niet nodig vinden om de duikfysica even te bekijken. Spijtig genoeg is hij er nu niet meer.

Johan

Ga naar boven
Stuur een bericht naar de CVD Webmaster